Privé workshop: vroege vogels fotograferen
Tijdstip? | vanaf zonsopgang |
Duur? | ongeveer 6 uur |
Waar? | Oostvaardersplassen Lelystad |
Max. deelnemers? | 2 personen |
Kosten? | € 125,00 incl. BTW per persoon. |
Check beschikbaarheid alle workshops.
Wil je beter vogels (in de vlucht) fotograferen
Pieter geeft regelmatig privé workshops aan (max 2) (hobby)fotografen per workshop die zich willen bekwamen in het fotograferen van vogels (in vlucht). Het onder de knie krijgen van het maken van scherpe foto's van vogels is een uitdaging waarbij de inzet en doorzettingsvermogen van de fotograaf een belangrijke factor voor succes is. Het is daarbij de bedoeling dat de fotografen zelf aan de slag gaan met hun camera.
Voor wie is deze workshop bedoeld?
Voor (hobby) fotografen die in het bezit zijn van een camera / telelenscombinatie die zich willen bekwamen in het fotograferen van vogels. Basiskennis van je camera is handig maar vooral enthousiasme, leergierigheid en respect voor de natuur.
Wat wordt er behandeld in deze workshop?
- Camera instellingen, ISO, diafragma, sluitertijd, focusstand en belichting
- Materiaal en lens keuze
- Techniek (pannen, focussen, compositie, scherptediepte en lenstechniek)
- Locatie (waar, wanneer en hoe te benaderen)
- Soorten observeren, herkennen en lokaliseren
Wat heb je nodig
- Camera met leeg geheugenkaartje (evt. extra kaartjes), tele(zoom)lens (ondergrens 300mm)
- Opgeladen batterijen
- Passende kleding in laagjes en goede wandelschoenen
- Wat te eten en drinken voor de lunch.
- Mocht je een verrekijker hebben, dan is het ook handig die mee te nemen (zeker geen must)
- Goed humeur
Over de workshopleider
Pieter Bosch is een uitstekende vogelfotograaf, sinds 2005 werkzaam als freelance natuurfotogaaf. Geboeid door de veelzijdigheid en de schoonheid van de natuur, waarbij vogelfotografie de absolute voorkeur heeft. Gedrevenheid, passie en grote kennis van de natuur kenmerken Pieter, kijk ook eens op zijn instagramaccount.
Kennisbank
Het fotograferen van vogels tijdens de vlucht is een uitdaging, het vergt veel geduld en doorzettingsvermogen, er is niet zoiets als de beste methode. Camera- en lensmogelijkheden, vliegstijlen en snelheden van vogels, autofocusprestaties, lichtkwaliteit en variabele achtergronden - al deze factoren en meer kunnen het fotograferen van vogels tijdens de vlucht uitdagend maken. Maak gebruik van onze kennis en jarenlange ervaring ze helpen je op weg met het fotograferen van vogels in de vlucht. (Disclaimer: de aanbevelingen zijn persoonlijke ervaringen) zie ook onze kennisbank
Gaat een workshop door bij slecht weer
In principe gaat de workshop onder alle weersomstandigheden door tenzij er sprake is van extreem slecht weer. In dat geval wordt er een nieuwe datum gepland. Wij houden de weersverwachting in de gaten en het is daardoor dus mogelijk dat een workshop last-minute wordt geannuleerd.
Fotogalerij
FAQ
-
Gaat de workshop door bij slecht weer?
Of een workshop vogelfotografie doorgaat bij regen, hangt af van verschillende factoren, zoals de verwachte weersomstandigheden en de veiligheids- en comfortoverwegingen voor de deelnemers.
Hier zijn enkele overwegingen:
Veiligheid:
Bij extreem weer, zoals onweer of zware regenval, kunnen workshops om veiligheidsredenen worden geannuleerd of uitgesteld. De veiligheid van deelnemers staat altijd voorop.
Vogels en hun gedrag:
Regen kan het gedrag van vogels beïnvloeden, waardoor ze minder actief en moeilijker te fotograferen zijn. Wij kunnen besluiten de workshop te verplaatsen naar een moment met betere fotografiemogelijkheden.
Ervaringsniveau van deelnemers:
Voor beginners kan het fotograferen in de regen een uitdaging zijn, terwijl meer ervaren fotografen het als een kans zien om te leren omgaan met verschillende omstandigheden.
Kleding en uitrusting:
Deelnemers moeten goed voorbereid zijn met geschikte kleding, schoeisel en bescherming voor hun apparatuur. Workshops die ondanks regen doorgaan, geven vaak vooraf tips over wat mee te nemen.
In principe gaat de workshop onder alle weersomstandigheden door tenzij er sprake is van extreem slecht weer. In dat geval wordt er een nieuwe datum gepland. Wij houden de weersverwachting in de gaten en het is daardoor dus mogelijk dat een workshop last-minute wordt geannuleerd.
-
Waarom vroeg beginnen met een workshop fotografie
Vroeg beginnen met een workshop fotografie
-
Optimale lichtomstandigheden: In de vroege ochtend is het licht vaak zachter en warmer, wat zorgt voor mooiere en meer sfeervolle foto's. Dit "gouden uur" net na zonsopgang biedt ideale belichtingsomstandigheden voor fotografie.
-
Minder drukte: In de ochtend zijn er meestal minder mensen op populaire locaties, waardoor je gemakkelijker ongestoorde foto's kunt maken zonder dat je mensen uit je compositie hoeft te weren.
-
Frisse energie: Veel mensen voelen zich 's ochtends frisser en energieker, wat kan bijdragen aan een betere focus en creativiteit tijdens de workshop.
-
Mooie natuurverschijnselen: In de vroege ochtend kun je vaak unieke natuurverschijnselen vastleggen, zoals mist, dauw, en ochtendnevel, die de foto's een bijzonder karakter geven.
-
Vroege start van de dag: Een vroege workshop laat voldoende tijd over voor verdere activiteiten of het verkennen van nieuwe locaties later op de dag, waardoor je meer uit je dag kunt halen.
-
Rustige omgeving: Vroeg in de ochtend is de omgeving vaak rustiger, wat helpt bij concentratie en focus. Dit kan vooral belangrijk zijn voor beginners die zich nog comfortabel moeten voelen met hun camera en technieken.
-
Gevorderde techniek leren: Workshops in de ochtend kunnen zich richten op specifieke technieken die gebaat zijn bij ochtendlicht, zoals landschapsfotografie, portretten in natuurlijk licht, of macrofotografie.
Door vroeg te beginnen met een workshop fotografie, kun je profiteren van al deze voordelen, wat kan leiden tot betere leerresultaten en mooiere foto's.
-